Afișez toate cele 4 rezultate

 • MERLOT

  Merlot

  Vin DOC-CMD Sarica Niculitel

   

  Origine – Merlot este un soi vechi francez din regiunea viticola Gironde-Bordeaux, podgoria Medoc, unde se cultiva alaturi de Cabernet Sauvignon si Malbec si se obtin renumitele vinuri din aceasta zona. 

  Tipul de vin dupa continutul in zahar – Vinul este sec;

  Limpiditate – Limpede cristalin;

  Taria alcoolica – minim 12,5% vol;

  Culoare – rosu inchis;

  Miros – aroma florala, specifica  fructelor rosii, visine si prune supracoapte,  Culoare si aroma sunt obtinute ca urmare a mentinerii in contact ( macerarii) pielitei bobului cu mustul.

  Gustul – Gustul este catifelat, viguros dar fara astringent puternica, elegant, astfel incat bautorul sa-i descopere nuantele de gust si aroma si sa se bucurede ele;

  Asocieri culinare – Se asociaza foarte bine cu carnea de porc, de oaie, de miel, prparate  la gratar sau la cuptor, cu sosuri sau condimente puternice, pestele, in special Somnul, Crapul, Macroul preparate la gratar sau la cuptor, curcan sau rata la cuptor, dar si puiul la rotisor.

  Un pahar zilnic din acest vin este recomandat cardiacilor.

 • MERLOT ROZE

  Merlot roze

  Vin DOC-CMD Sarica Niculitel

   

  Tipul de vin dupa continutul in zahar – Vinul este demisec;

  Limpiditate – Limpede cristalin;

  Taria alcoolica – Minim 12% vol;

  Culoare – Roz, apropiata foitei de ceapa;

  Miros – Aroma  de fructe de padure.

  Gustul – Gust de fructe de padure

  Asocieri culinare – Se asociaza foarte bine cu carnea de pasare, gaina sau pui, fiarte si chiar rumenite la cuptor, pestele alb, icrele, pastele cu sosuri usoare, cozonac, prajituri si chiar fructe.

  Strugurii – Sunt mijlocii, cilindrici, biaripati, cu boabele asezate normal ca desime pe ciorchine. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita subtire, de culoare negru violaceu, acoperita cu un strat subtire de pruina; pulpa zemoasa, cu mustul necolorat si gust placut. 

  Insusirile agrobiologice – Soiul Merlot are perioada mijlocie de vegetatie (170-180 zile) are vigoare mare de crestere si dezvolta un frunzis bogat. Prezinta fertilitate buna 70-75% lastari fertili si productivitate mai mare decat la Cabernet deoare strugurii sunt mai mari. Maturarea deplina se realizeaza la circa 3-4 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-V-a). Rezistente biologice: soi cu rezistenta slaba la ger (-16°C -18°C) si la seceta, sensibil la mana, mijlociu rezistent la fainare si putregai, sensibil la molii si acarieni. 

  Insusirile agrotehnice si tehnologice – Are nevoie de terenuri fertile si cu umiditate asigurata. Se conduce pe tulpini inalte si semiinalte, cordon bilateral cu taiere in elemente scurte, sarcina de rod fiind

 • MUSCAT OTTONEL

  Muscat Ottonel

  Vin DOC-CMD Sarica Niculitel

  Origine – Muscat Ottonel este un soi obtinut in Franta, orasul Angers in anul 1852, dintr-un amestec de seminte provenite din fecundari libere. 

  Tipul de vin dupa continutul in zahar – Vinul este demisec;

  Taria alcoolica este de – Minim 12% vol.

  Limpiditate – Limpede cristalin;

  Culoare – Galben-verzuie,

  Miros – Aroma florala, specifica de muscat, ca urmare a mentinerii in contact ( macerarii) pielitei bobului cu mustul. Aroma este eleganta, neexcesiva, astfel incat sa innobileze vinul dar sa nu-l deranjeze pe bautorul avizat.

  Gustul – Bogat in nuante, innobilat de aromele specifice de muscat.

  Asocieri culinare – Se asociaza foarte bine cu mancarurile usoare, carnea de pasare, gaina sau pui, fiarta si chiar rumenita la cuptor, pestele alb, icrele, pastele cu sosuri usoare, cozonac, prajituri si chiar fructe.

  Strugurii – Sunt mici spre mijlocii, cilindrici, uneori aripati, cu boabele asezate des pe ciorchine incat se deformeaza. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita groasa, de culoare verde-galbui, acoperita cu pruina densa, ceea ce ii da un aspect albicios; pulpa semizemoasa, cu aroma de muscat.

  Insusirile agrobiologice – Soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile) si cerinte termice reduse, vigoarea de crestere este mijlocie, iar fertilitatea foarte ridicata , peste 85% lastari fertili, frecvent cu 2 etaje de inflorescente. Maturarea se realizeaza la 1-2 saptamani dupa soiul Chasselas dore (epoca a IV-a).

  Rezistente biologice – Soi cu toleranta buna la ger (-20°C -22°C), mai putin rezistent la seceta, sensibil la mana si fainare, mijlociu rezistent la putregaiul cenusiu.

  Insusirile agrotehnice si tehnologice – Se cultiva cu rezultate bune pe terenurile in panta, cu expozitii insorite si pe soluri cu fertilitate mijlocie sau scazuta. Cele mai fine vinuri se obtin pe solurile scheletice, calcaroase. Tehnologic, Muscatul Ottonel, in zonele racoroase este de inalta calitate. La maturarea deplina acumuleaza cantitati mari de zaharuri 190-210 g/l, iar prin supramaturare atinge 250-270 g/l si un continut ridicat in substante aromate. In zonele mai calduroase, soiul are un neajuns major, lisa de aciditate 3,3-3,8 g/l H2SO4 si un continut ridicat in enzime oxidazice, ceea ce face ca vinurile obtinute sa fie usor predispuse la casare (brunificare). Productiile de struguri sunt variabile, in functie de arealul de cultura, de la 7-11 t/ha.

 • SAUVIGNON BLANC

  Sauvignon blanc

  Vin DOC-CMD Sarica Niculitel


  Origine – Sauvignon Blanc se cultiva pe suprafete mari in Franta, regiunea viticola Bordeaux, podgoria Sauternes, pentru obtinerea vinurilor dulci; de unde se pare ca isi are si originea. 

  Tipul de vin dupa continutul in zahar – Vinul este SEC;

  Limpiditate – Limpede cristalin;

  Taria alcoolica – Minim 12% vol;

  Culoare – Galben-Verzui;

  Miros  aroma  de florala, asemanatoare florilor de soc

  Gustul – fructuos, cu prospetime, usor.

  Asocieri culinare – Se asociaza foarte bine cu carnea de pasare, gaina sau pui, fiarte si chiar rumenite la cuptor, pestele alb, icrele, pastele cu sosuri usoare.

  Strugurii – Sunt mijlocii, cilindro conici, uni sau biaripati, desi in boabe. Bobul este mic, sferic, cu pielita subtire, pruinata, de culoare galben verzui, pana la galben auriu la maturarea deplina; punctul pistilar persistent; pulpa zemoasa cu gust si aroma discreta specifica soiului.

  Insusirile agrobiologice – Soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile), prezinta vigoare mijlocie de crestere si fertilitate buna, 60-70% lastari fertili. Maturarea deplina se realizeaza la 2-3 saptamani fata de soiul Chasselas dore. Rezistente biologice: sub aspectul rezistentei la ger s-a constatat diferente intre cele doua forme, mai rezistent fiind Petit Sauvignon (-20°C -220C), si ceva mai sensibil Gros Sauvignon (-18°C -20°C). Are rezistenta mijlocie la seceta si fainare, sensibil la mana, putregaiul cenusiu si moliile strugurilor. 

  Insusirile agrotehnice si tehnologice – Este un soi cosmopolit, prefera versantii cu expozitie sudica sau sud-vetica, bine insoriti, care asigura conditii pentru supramturarea strugurilor. Productiile destruguri care se obtin sunt de 6-8 t/ha la Petit Sauvignon si de 10-12 t/ha la Gros Sauvignon. Tehnologic, este un soi de inalta calitate. Acumuleaza cantitati mari de zaharuri 195-220 g/l, valorile mai ridicate fiind caracteristice la Petit Sauvignon, aciditatea totala a mustului ramane echilibrata 4,5-5,5 g/l H2SO4. Vinurile obtinute au o aroma fina, caracteristica.